Bra deckare

Svenska

Jansson, Anna

Gotlands deckardrottning, utropade annonserna på Gotlands-färjan. Det är klart att jag köpte en bok redan på färjan. Jag började läsa boken dagen efter vi varit på besök i det gamla fängelset i ringmuren, Kajsarn. Lite lustigt eftersom bokens start har sin början där. Det är väl också charmen med att läsa en deckare som utspelar sig i området som man besöker – man har en koppling till de flesta platserna. Och visst är den bra. Avhandlar en hel del runt mänskliga relationer i början, men ju mer handlingen fortskrider desto mer tätnar historien. Gav mersmak!

Läsinstruktion: Jag läste hennes senaste bok (2008) och den gick utmärkt att läsa fristående. Om man även vill följa huvudpersonens, Maria Wern, utveckling i livet så bör man läsa böckerna i kronologisk ordning.

Anna Janssons böcker om polisen Maria Wern:

2000 - Stum sitter guden

2001 - Alla de stillsamma döda

2002 - Må döden sova

2003 - Silverkronan

2004 - Drömmar ur snö

2005 - Svart fjäril

2006 - Främmande fågel

2007 - Pojke försvunnen

2008 - Inte ens det förflutna

Senast lästa bok: Inte ens det förflutna. En grupp kvinnor samlas för en kurs på Gotska Sandön. Ganska snart mördas de en efter en, och gruppen är avskärmad från yttervärlden… Spännande och välskriven bok med kriminalinspektör Maria Wern som en av deltagarna på ön.

Att dricka till: Monti Garbi, ett utsökt Ripasso-vin (rekommenderas mest eftersom jag provade det första gången på restaurang i Visby).

Författarens hemsida: www.thriller.se.

 

 

Böcker av Stieg Larsson   Larsson, Stieg

Jag trodde att jag var den siste i Sverige som läste Stieg Larssons Millenium-triologi. Eftersom jag nu vet att jag inte är det, så vill jag gärna puffa för dessa böcker. De är av arten att man samtidigt som man måste läsa vidare för att se hur det går så önskar man att de aldrig tar slut… De som ännu inte läst dessa böcker har en fantastisk läsupplevelse att vänta. Bara att gratulera! Jag måste dock erkänna att de första sidorna så tänkte jag att ”ännu en upphaussad bok, innehåller för mycket klichéer á la 60-tals vänsterrörelse”. Men efter andra kapitlet var man fast. Etta på min personliga svensk-lista.

Läsinstruktion: Måste läsas i kronologisk ordning, nämligen:

2005 - Män som hatar kvinnor

2006 - Flickan som lekte med elden

2007 - Luftslottet som sprängdes

Senast lästa bok: Luftslottet som sprängdes. Även sista delen i trilogin är svår att lägga ifrån sig. Lisbeth Salanders och Mikael Blomkvists äventyr fortsätter. Fantastisk historia, bra berättad och välskriven.

Att dricka till: Ett gott rödvin, t ex det chilenska Trio.

Författarens hemsida: Tyvärr dog ju Stieg Larsson alldeles för ung. Men Norstedts har en alldeles utmärkt hemsida på www.stieglarsson.se.

 

 

Böcker Henning Mankell   Mankell, Henning

Vid det här laget känns Wallander-böckerna, med största delen av handlingen förlagd till Ystad, kanske uttjatade efter alla nya upplagor samt de filmer och tv-serier som mer eller mindre bygger på böckerna. Efter att Rolf Lassgård slutat med Wallander-rollen vänder jag mig numer till Mankells senare böcker där Wallander inte har någon roll och kan bland dem rekommendera Kennedys hjärna.

Läsinstruktion: Wallander-böckerna lämpligen i kronologisk ordning, nämligen:

1991 - Mördare utan ansikte

1992 - Hundarna i Riga

1993 - Den vita lejoninnan

1994 - Mannen som log

1995 - Villospår

1996 - Den femte kvinnan

1997 - Steget efter

1998 - Brandvägg

1999 - Pyramiden

2002 - Innan frosten (i huvudrollen Linda Wallander)

Andra deckare av Henning Mankell:

2004 - Danslärarens återkomst

2005 - Kennedys hjärna

2008 - Kinesen

Senast lästa bok: Kennedys hjärna. Alldeles utmärkt historia. Välskriven och spännande. Utspelar sig i Afrika och Sverige, bl a. Men vänta er inget solklart slut.

Att dricka till: Det sydafrikanska rödvinet Allesverloren Shiraz eller Touriga Nacional t ex.

Författarens hemsida: http://www.henningmankell.se/start/.

 

 

 Böcker Håkan Nesser  Nesser, Håkan

Någon mer än jag som inte gillar alltför fiktiva namn och platser? Då är inte van Veeteren-böckerna något för dig! Däremot är Nessers andra böcker alldeles förträffliga, såväl de helt fristående ”Och Picadilly Circus ligger inte i Kumla” och ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” som de i nya serien om kommissarie Gunnar Barbarotti - som trots sitt italienska efternamn utspelar sig i Sverige, på helt kända platser! Två böcker har kommit hittills om Barbarotti och de är som vanligt i Nessers fall väldigt välskrivna med en mycket bra historia. Kanske tycker jag att ettan är något bättre än tvåan, men båda är klart läsvärda.

Läsinstruktion: Går att läsa fristående, men vill man följa med lite i kommissariens personliga utveckling så läser man dem i kronologisk följd.

Barbarottiserien:

2006 - Människa utan hund

2007 - En helt annan historia

2008 - Berättelse om herr Roos

Senast lästa bok: En helt annan historia. Ett antal svenska turister gör något som de inte borde ha gjort. Och sedan börjar en efter en av dem att dödas. Spännande berättelse som håller ända till slutet.

Att dricka till: Får inga speciella tankar. Kanske svenskt kaffe. Möjligen whiskyn Laphroaig, som en av personerna i första boken har en historia kring.

Författarens hemsida: www.nesser.se.

 

 

Böcker Leif GW Persson   Persson, Leif GW

Leif GW Perssons böcker är snabblästa och mycket underhållande. Mestadels tilldrar de sig i Stockholms-miljö. Man småler, och emellanåt fnissar högt, när man delges personernas innersta tankar i kombination med vad de säger. På det hela taget utmärkta historier i som det verkar realistisk polismiljö.

Läsinstruktion: Från och med GWs ”moderna period”, böckerna 2002 – 2008 bör de läsas i ordningsföljd, nämligen:

2002 - Mellan sommarens längtan och vinterns köld

2003 - En annan tid, ett annat liv

2005 - Linda - som i Lindamordet

2007 - Faller fritt som i en dröm

2008 - Den som dödar draken

 

De tidigare böckerna kan läsas separat:

1978 - Grisfesten

1979 - Profitörerna

1982 - Samhällsbärarna

Senast lästa bok: Den som dödar draken. Mycket bra, enligt mitt tycke bättre än den föregående. Dock dras helhetsintrycket ner av korrekturmissar, som yttrat sig i en hel del meningsbyggnadsfel och en del stavfel. Persson låter här en av de tidigare misslyckade kriminalkommissarierna, Evert Bäckström, bli huvudperson.

Att dricka till: Whisky tänker jag osökt på, även om ospecade viner nämns i böckerna. Kaffe passar naturligtvis. Whiskyn efter egen smak, mild eller rökig.

Författarens hemsida: Han har en väldigt personlig blogg på, www.leifgwpersson.se.